Δρ. Τριχώνας

Δρ.Τριχώνας Γεώργιος

Xειρουργός Oφθαλμίατρος

  2111186471
 contact@retinaeyeclinic.gr

Οπίσθια αποκόλληση Υαλοειδούς

Τι είναι το υαλοειδές σώμα;

Το υαλοειδές ή υαλοειδές σώμα πληρεί τον οφθαλμό και βρίσκεται μεταξύ του φακού και του αμφιβληστροειδούς.

Αποτελεί μια διαφανή, άχρωμη γέλη οπου κεντρικά είναι πιο ρευστή και περιφερικά λιγότερο, και αποτελείται κατά 98% από νερό αλλά περιέχει και κολλαγόνο και σάκχαρα.

Πως συμβαίνει η οπίσθια αποκόλληση του υαλοειδούς;

Το υαλοειδές σώμα φυσιολογικά είναι συμπαγές και στενά συνδεδεμένο με τον αμφιβληστροειδή και τους γύρω ιστούς. Με το πέρασμα της ηλικίας όπως όλοι οι ιστοί φυσιολογικά εκφυλίζονται έτσι και το υαλοειδές σώμα αρχίζει σταδιακά να ρευστοποιείται και να χάνει την τόσο συμπαγή δομή του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποκολλάται τελικά από τον αμφιβληστροειδή. Συνεπώς έχουμε την οπίσθια αποκόλληση του υαλοειδούς.

Η συχνότητα της οπίσθιας αποκόλλησης του υαλοειδούς αυξάνεται με την ηλικία και στην ηλικία των 80 ετών είναι τουλάχιστον 60%.

Τυπικά συμβαίνει αυτόματα αλλά μπορεί να προκληθεί και από άλλα γεγονότα όπως η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, ένα τραύμα, ραγοειδίτιδα καθώς και η παναμφιβληστροειδική φωτοπηξία.

Προκαλεί συμπτώματα;

Συμπτώματα συνήθως υπάρχουν αλλά όχι πάντα.
Μπορεί να παρατηρηθούν φωτοψίες από τον ασθενή σαν λάμψεις ή αστραπές στο οπτικό πεδίο, μυϊοψίες όπου περιγράφονται σαν «μυγάκια» ή «ιστός αράχνης» στο οπτικό πεδίο οι οποίες κινούνται με τις κινήσεις του οφθαλμού.

Λιγότερο συχνά οι ασθενείς παραπονούνται για θάμβος όρασης όπου μπορεί να οφείλεται είτε σε εκτεταμένες μυοψίες στον οπτικό άξονα ή ακόμα και αιμορραγία του υαλοειδούς όπου μπορεί να οφείλεται σε ένα ραγέν αγγείο λόγω βίαιης αποκόλλησης του υαλοειδούς από τον αμφιβληστροειδή.

Είναι επείγον;

Το υαλοειδές σώμα όπως προαναφέρθηκε αποκολλάται από τον αμφιβληστροειδή. Συνήθως γίνεται αυτόματα και σε βάθος χρόνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις ωστόσο μπορεί να γίνει απότομα και «βίαια» με αποτέλεσμα να οδηγήσει σε ρωγμή, ρήξη δηλαδή του αμφιβληστροειδούς.
Μια ρήξη είναι απαραίτητο να περιχαρακωθεί με argon-laser από τον οφθαλμίατρο καθότι υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της αποκόλλησης του υαλοειδούς καθώς και ο έλεγχος για την παρουσία ρωγμής γίνεται με βυθοσκόπηση υπό φαρμακευτική μυδρίαση στην σχισμοειδή λυχνία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να κριθεί απαραίτητος και ο έλεγχος με υπέρηχο (b-scan) σε περίπτωση αιμορραγίας του υαλοειδούς έτσι ώστε να αποκλειστεί η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

Υπάρχει θεραπεία;

Η οπίσθια αποκόλληση του υαλοειδούς δεν αποτελεί μια επικίνδυνη κατάσταση εφόσον αποκλειστεί η παρουσία ρωγμών ή αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς.

Ωστόσο εάν οι μυοψίες δυσχεραίνουν την όραση ή προκαλούν πρόβλημα στην καθημερινότητα του ασθενούς τότε μπορεί να πραγματοποιηθεί οπίσθια υαλοειδεκτομή ή πιο συγκεκριμένα η αφαίρεση των μυοψιών όπου λέγεται floaterectomy.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ