Δρ. Τριχώνας

Απόφραξη Aρτηρίας Aμφιβληστροειδούς

Δρ.Τριχώνας Γεώργιος

Xειρουργός Oφθαλμίατρος

  2111186471
 contact@retinaeyeclinic.gr

Απόφραξη κεντρικής αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς ή αρτηριακού κλάδου του αμφιβληστροειδούς

Η Απόφραξη αρτηρίας αμφιβληστροειδούς αποτελεί μια επείγουσα κατάσταση στην οποία ο ασθενής θα πρέπει να απευθύνεται άμεσα στον οφθαλμίατρο.

Στα συμπτώματα παρατηρείται αιφνίδια και έντονη απώλεια όρασης είτε σε όλο το οπτικό πεδίο (κεντρική απόφραξη) είτε ημιανοπτική ή τμηματική απώλεια του οπτικού πεδίου (κλαδική απόφραξη).

Σε περίπτωση επώδυνης πλήρους απώλειας της όρασης θα πρέπει να αναφέρεται οπωσδήποτε στον οφθαλμίατρο καθώς υπάρχει η υποψία γιγαντοκυτταρικής αρτηρίτιδας.

Αντιμετώπιση οξείας απόφραξης αρτηρίας του αμφιβληστροειδους:

Σε περίπτωση που ο ασθενής προσέξει την απώλεια όρασης άμεσα και προσέλθει στον οφθαλμίατρο, υπάρχουν κάποιες θεραπευτικές επιλογές έτσι ώστε να γίνει μια προσπάθεια «απομάκρυνσης» του εμβόλου από την αρτηρία όπως μασάζ στον βολβό με τρικατοπτρικό φακό επαφής, παρακέντηση του προσθίου θαλάμου, τοπική και από του στόματος φαρμακευτική αγωγή για την μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης, λύση του εμβόλου με Nd:Yag laser κ.α.

Ωστόσο, δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις η απώλεια της όρασης είναι μη αναστρέψιμη.

Εξέταση:

Κατά την εξέταση, στην βυθοσκόπηση υπό φαρμακευτική μυδρίαση παρατηρείται ο αμφιβληστροειδής έντονα οιδηματώδης στην περιοχή όπου δεν υπάρχει πια αιμάτωση και χαρακτηριστική είναι η κερασόχρους ωχρά κηλίδα σε περίπτωση απόφραξης κεντρικής αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς.

Σε ένα 20% του πληθυσμού παρατηρείται ως ανατομική διαφοροποίηση η παρουσία μιας μικρής αρτηρίας, της θηλοωχρικής, η οποία δεν λαμβάνει αιμάτωση από την κεντρική αρτηρία του αμφιβληστροειδούς, έτσι σε αυτούς τους ασθενείς μπορεί να διασωθεί ένα μικρό ποσοστό κεντρικής όρασης.

Απόφραξη κεντρικής αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς

Απόφραξη ανώτερου αρτηριακού κλάδου

Επιπλέον εξετάσεις που χρειάζονται για την διάγνωση και παρακολούθηση περιλαμβάνουν:

  • OCT
  • Φλουοροαγγειογραφία με σκιαγραφικό

Συνέπειες της απόφραξης αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς περιλαμβάνουν την δημιουργία παθολογικών νεοαγγείων στον αμφιβληστροειδή ή στο οπτικό νεύρο ή ακόμα και στην ίριδα που μπορεί να οδηγήσει στο νεοαγγειακό γλαύκωμα.

Συνεπώς είναι απαραίτητη η στενή παρακολούθηση από οφθαλμίατρο σε βάθος χρόνου.

Θεραπεία και συστηματική παρακολούθηση:

Σε περίπτωση ανάπτυξης παθολογικών νεοαγγείων είναι επιτακτική η εκτίμηση και πιθανή αντιμετώπιση με argon-laser φωτοπηξία καθώς και ενδοϋαλοειδική έγχυση anti-VEGF παραγόντων.

Συστηματικά θα πρέπει να γίνει άμεσα εκτίμηση από καρδιολόγο καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος άλλων αγγειακών επεισοδίων.

Στα γενικά μέτρα θα πρέπει να διακόπτεται το κάπνισμα. Κατόπιν συνεννόησης με τον καρδιολόγο θα πρέπει να χορηγείται αντιαιμοπεταλιακή αγωγή καθώς και αντιπηκτική αγωγή εάν κρίνεται απαραίτητο.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ