Δρ. Τριχώνας

Δρ.Τριχώνας Γεώργιος

Xειρουργός Oφθαλμίατρος

  2111186471
 contact@retinaeyeclinic.gr

Παραγωγική Υαλοειδοαμφιβληστροειδοπάθεια

Τι είναι και που οφείλεται;


Η παραγωγική υαλοειδοαμφιβληστροειδοπάθεια προκαλείται από την δημιουργία μεμβρανών πάνω και κάτω από τον αμφιβληστροειδή, η σύσπαση των οποίων οδηγεί σε έλξη του αμφιβληστροειδούς και τον σχηματισμό ακίνητων πτυχών του αμφιβληστροειδούς.

Αυτό οδηγεί συνεπώς σε αλλοίωση της όρασης καθώς ο αμφιβληστροειδής χάνει την φυσιολογική ανατομία του με αποτέλεσμα η όραση να μειώνεται ή/και να παρατηρείται μεταμορφοψία, δηλαδή οι ευθείες γραμμές να γίνονται αντιληπτές ως κυματιστές.

Η κυριότερη αιτία της παραγωγικής υαλοειδοαμφιβληστροειδοπάθειας είναι η ρηγματογενής αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και εμφανίζεται σε ποσοστό 5-10% των περιπτώσεων.

Μπορεί να εμφανιστεί μετά από χειρουργείο αποκατάστασης μιας ρηγματογενούς αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς ή σε οφθαλμούς με ρηγματογενή αποκόλληση που δεν έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. 

Τα κύρια χαρακτηριστικά είναι η πτύχωση και η ακαμψία του αμφιβληστροειδούς με αποτέλεσμα την μείωση της κινητικότητας του.

Ανάλογα με την σοβαρότητα της παραγωγικής υαλοειδοαμφιβληστροειδοπάθειας χωρίζεται σε τρία στάδια.

Σταδιακή ανάπτυξη Παραγωγικής Υαλοειδοαμφιβληστροειδοπάθειας.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται από τον οφθαλμίατρο μετά από φαρμακευτική μυδρίαση (διαστολή της κόρης του ματιού με κολλύριο) και βυθοσκόπηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν και απεικονιστικές εξετάσεις όπως η Β-υπερηχογραφία και οπτική τομογραφία συνοχής (OCT).

Ποια η θεραπεία;

Η κύρια θεραπεία της παραγωγικής υαλοειδοαμφιβληστροειδοπάθειας είναι το χειρουργείο οπίσθιας υαλοειδεκτομής με αφαίρεση των μεμβρανών.
Ανάλογα το στάδιο ο οφθαλμίατρος κρίνει πότε είναι απαραίτητο να γίνει το χειρουργείο.

Ο κύριος στόχος του χειρουργείου είναι η άρση των έλξεων με αφαίρεση των μεμβρανών προκειμένου να αποκατασταθεί η κινητικότητα του αμφιβληστροειδούς και να μπορέσει να επανέλθει στην φυσιολογική ανατομία του.
Σε ορισμένες περιπτώσεις όπου η κινητικότητα του αμφιβληστροειδούς δεν είναι επαρκής παρά την αφαίρεση των μεμβρανών, μπορεί να χρειαστούν χαλαρωτικές τομές στον αμφιβληστροειδή έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η επανασυγκόλληση του. 

Διατομή αμφιβληστροειδικών πτυχών σε παραγωγική υαλοειδοαμφιβληστροειδοπάθεια.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει έρευνες για το φάρμακο μεθοτρεξάτη, ένα αντι-φολικό αντι-μεταβολικό φάρμακο, το οποίο φαίνεται να μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης της παραγωγικής υαλοειδοαμφιβληστροειδοπάθειας εάν εγχυθεί ενδοβολβικά κατά την διάρκεια του χειρουργείου αλλά και εάν ο ασθενής λάβει μια σειρά ενέσεων μετεγχειρητικά.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ