Δρ. Τριχώνας

Ενδοβολβική Ένεση

Η ενδοβολβική ένεση ή ενδοϋαλοειδική ένεση πρόκειται για μια ένεση, η οποία πραγματοποιείται στο άσπρο μέρος του ματιού (σκληρός χιτώνας) 3.5-4.0 χιλιοστά από τον κερατοειδή (διαφανές μέρος του ματιού). Στη συνέχεια γίνεται έγχυση στο εσωτερικό του ματιού (υαλοειδές) ενός φαρμάκου με πολύ μικρό όγκο 0.05ml, που μπορεί να είναι αντιβίωση, κορτιζόνη ή μια αντι-αγγειογεννετική ουσία.
Οι ενέσεις γίνονται από εξειδικευμένους γιατρούς στον αμφιβληστροειδή και στην ωχρά κηλίδα, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. (σηπτικό χειρουργείο).
Η διαδικασία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, διαρκεί 10 λεπτά περίπου και είναι ανώδυνη. Το μάτι αποστειρώνεται με 5% Betadine πριν από την ένεση για 5 λεπτά και μετά ξεπλένεται διεξοδικά με φυσιολογικό ορό. Η χρήση κολλυρίου αντιβίωσης δεν συνίσταται γιατί δεν προσφέρει επιπλέον αντι-μικροβιακή προφύλαξη και σε μια μεγάλη μελέτη στην Β. Αμερική αποδείχθηκε ότι προκαλεί αντίσταση στις λοιμώξεις και ανθεκτικά στελέχη μικροβίων.
Μετά την ένεση η όραση πιθανώς να είναι θολή και μαύρα συννεφάκια (μυγάκια) να γίνουν αντιληπτά. Είναι αναμενόμενο το μάτι να είναι κόκκινο μετά την ένεση και να έχετε πιθανόν λίγο αίμα στα δάκρυα. Πιθανόν να νιώθετε μικρή ενόχληση για 1-2 ημέρες και αίσθημα ξένου σώματος στο μάτι. Χρησιμοποιείστε φυσικά δάκρυα σε σταγόνες 5 φορές την ημέρα για 5 ημέρες και gel το βράδυ.

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Σε περίπτωση (1 στις 1000) που έχετε μείωση της όρασης με πόνο επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας. Επίσης αν δείτε αστραπές και μια σκιά σαν κουρτίνα στην όραση σας επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αμέσως. Η ενδοφθαλμίτιδα και η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς είναι οι πιο σημαντικές αλλά και πιο σπάνιες επιπλοκές των ενέσεων.

Με τις ενδοϋαλοειδικές ενέσεις επιτυγχάνεται σταθεροποίηση, αλλά και βελτίωση της όρασης σε μεγάλο ποσοστό ασθενών. Οι κυριότερες ενδείξεις τους είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και η απόφραξη φλέβας (κλάδου ή κεντρικής φλέβας). Ο κύριος μηχανισμός λειτουργίας τους είναι η αναστολή της διαρροής από τα αιμοφόρα αγγεία, και κατ’ επέκταση η απορρόφηση του αμφιβληστροειδικού υγρού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την άμεση βελτίωση της όρασης μέσα σε λίγες μέρες. Το πρωτόκολλο θεραπείας συνήθως περιλαμβάνει 3 ενέσεις μηνιαίως και μετά παρακολούθηση κάθε μηνά και επαναληπτική ένεση εάν και εφόσον υπάρχει αμφιβληστροειδικού υγρό. Φυσικά αυτό δεν είναι ο κανόνας και κάθε θεραπεία εξατομικεύεται.

Ο ασθενής μετά τις ενέσεις καλό είναι να παρακολουθεί την όραση του με ένα Πίνακα AMSLER:

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΠΙΝΑΚΑ ΤΟΥ AMSLER

  1. Σε φωτεινό περιβάλλον φορέστε τα γυαλιά που χρησιμοποιείτε όταν διαβάζετε.
  2. Κρατήστε τον πίνακα σε απόσταση 40 εκ. στο ύψος του προσώπου σας.
  3. Κλείστε το ένα σας μάτι και κοιτάξτε την κουκίδα στο κέντρο του πίνακα.

Εάν παρατηρήσετε ελλείψεις στον πίνακα, παραμορφώσεις και κυματιστές γραμμές, επικοινωνήστε αμέσως με τον οφθαλμίατρό σας.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ