Δρ. Τριχώνας

Μελαγχρωστική Αμφιβληστροειδοπάθεια

Δρ.Τριχώνας Γεώργιος

Xειρουργός Oφθαλμίατρος

  2111186471
 contact@retinaeyeclinic.gr

Η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια αποτελεί μια ομάδα διαφορετικών κλινικά και γενετικά κληρονομούμενων εκφυλιστικών νόσων του αμφιβληστροειδούς.

Αποτελεί την πιο κοινή κληρονομούμενη δυστροφία του βυθού, με συχνότητα 1:5000.

Η ηλικία έναρξης, ο ρυθμός της επιδείνωσης, η τελική απώλεια της όρασης και οι συνυπάρχουσες οφθαλμικές εκδηλώσεις συχνά σχετίζονται με τον τύπο της κληρονομικότητας.

Ποια τα συμπτώματα;

Η νυκταλωπία, η δυσκολία δηλαδή της όρασης στο ημίφως και στο σκοτάδι, αλλά και η δυσκολία προσαρμογής στο σκοτάδι αποτελούν συνήθως τα πρώτα συμπτώματα.

Επιπλέον μπορεί να παρατηρηθούν και προβλήματα από την περιφερειακή όραση.

Μειωμένη κεντρική όραση παρατηρείται σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου.

Ορισμένες επιπλοκές της νόσου περιλαμβάνουν : τον καταρράκτη, το γλαύκωμα, τον κερατόκωνο και την οπίσθια αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

Πως γίνεται η διάγνωση;

  • Βυθοσκόπηση υπό φαρμακευτική μυδρίαση
  • Ηλεκτροαμφιβληστροειδογράφημα
  • Οπτικά πεδία
  • Οπτική τομογραφία συνοχής (OCT)
  • Γενετική ανάλυση όπου μπορεί να αναγνωρίσει την συγκεκριμένη μετάλλαξη που ευθύνεται για την νόσο. Η γενετική ανάλυση είναι σημαντική καθότι μπορεί να διευκολύνει την γενετική συμβουλευτική, συμπεριλαμβανομένου και του κινδύνου μετάδοσης στους απογόνους.  Μπορεί επίσης δώσει πληροφορίες για τυχόν θεραπευτική προσέγγιση.

Ποια η θεραπεία;

  • Ο τακτικός επανέλεγχος είναι σημαντικός για την ανίχνευση θεραπεύσιμων επιπλοκών που μπορεί να απειλούν την όραση, όπως ο καταρράκτης και το οίδημα της ωχράς κηλίδας.
    Επιπλέον οι τακτικοί επανέλεγχοι εξασφαλίζουν την επαφή του ασθενή με τον οφθαλμίατρο σε περίπτωση όπου προκύψει κάποια θεραπευτική καινοτομία.
  • Γενικά μέτρα, όπως διακοπή του καπνίσματος, διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και γυαλιά ήλιου. Θα πρέπει επίσης να εξετάζεται το ενδεχόμενο διακοπής ή αλλαγής φαρμακευτικής αγωγής η οποία μπορεί να είναι τοξική για τον αμφιβληστροειδή.
  • Βοηθήματα χαμηλής όρασης μπορεί να βοηθήσουν ορισμένους ασθενείς με προχωρημένη νόσο.
  • Η χορήγηση ορισμένων βιταμινών όπως βιταμίνης Α, λουτεϊνης και ζεαξανθίνης μπορεί να προσφέρουν όφελος σε ορισμένες περιπτώσεις όμως θα πρέπει πάντοτε να λαμβάνονται υπό την καθοδήγηση του οφθαλμιάτρου σας.
  • Γονιδιακή θεραπεία, οι προθέσεις του αμφιβληστροειδούς καθώς και ορισμένα φάρμακα βρίσκονται υπό έρευνα και φαίνεται να έχουν υποσχόμενα αποτελέσματα για το μέλλον.
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ