Δρ. Τριχώνας

Αποκόλληση Aμφιβληστροειδούς

Δρ.Τριχώνας Γεώργιος

Xειρουργός Oφθαλμίατρος

  2111186471
 contact@retinaeyeclinic.gr

Τι είναι η Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς;

Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι ο φωτοευαίσθητος ιστός εντός του οφθαλμού που απορροφά το φως. Ο χιτώνας αυτός λειτουργεί  όπως ένα φιλμ στη φωτογραφική μηχανή. Είναι υπεύθυνος για τη μετατροπή της οπτικής εικόνας σε “ηλεκτρικό” σήμα, το οποίο στη συνέχεια θα μεταφερθεί στον εγκέφαλο και θα δημιουργήσει την αντίληψη της εικόνας. Σε κάποιους ανθρώπους και σε μεγαλύτερες ηλικίες τυγχάνει να συμβαίνει αποκόλληση του χιτώνα αυτού με αποτέλεσμα την σημαντική απώλεια της όρασης.

Η συχνότερη μορφή είναι η ρηγματογενής  στην οποία μέσω έλξης από το υαλοειδές σώμα (ουσία σαν ζελέ μέσα στο μάτι) δημιουργείται  μια ρωγμή και μέσω αυτής της ρωγμής ξεκολλάει ο αμφιβληστροειδής όπως μια ταπετσαρία από έναν τοίχο.

Ποια τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας οδηγήσουν στον εξειδικευμένο οφθαλμίατρο είναι :

η εμφάνιση φωταψιών (λάμψεις)  εμφανιζόμενες τόσο κατά τη διάρκεια της μέρας όσο και της νύχτας.

Μυωψίες (μυγάκια) που αυξήθηκαν ξαφνικά σε μέγεθος, μορφή και αριθμό.

Αίσθηση απώλειας περιφερικής όρασης ( μαύρη κουρτίνα) που αναπτύσσεται σταδιακά και αυξάνεται καλύπτοντας μέρος του οπτικού σας πεδίου.

Κλινική εικόνα αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς κατά την βυθοσκόπηση.

Θεραπεία – Αντιμετώπιση – Αποκατάσταση

Η ρηγματογενής αποκόλληση χρήζει άμεσης χειρουργικής αποκατάστασης με την συχνότερη μέθοδο να είναι αυτή της υαλοειδεκτομής (pars plana vitrectomy). Ανάλογα με τον τύπο της αποκόλλησης και την ανατομική τοποθεσία μπορεί να επιλεγεί η αποκατάσταση με τη μέθοδο του περιβρογχισμού (σκληρικο μόσχευμα-scleral buckle) ή συνδυασμό τεχνικών. Εφόσον η ωχρά κηλίδα δεν έχει προσβληθεί από την αποκόλληση, η απόφαση για την επέμβαση πρέπει να είναι άμεση προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σε περίπτωση που η ωχρά κηλίδα έχει προσβληθεί, το  χρονικό περιθώριο μέσα στο οποίο πρέπει να γίνει η επέμβαση είναι 7 με 10 ημέρες.

Η επέμβαση αυτή γίνεται με τοπική η γενική αναισθησία, με μέση διάρκεια τη 1 ώρα και έχει ποσοστό επιτυχίας έως και 90% με μια επέμβαση. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 97% με 2η επέμβαση.

Μετά την επέμβαση

Ακολουθεί μετεγχειρητική αγωγή συνήθως με σταγόνες ενώ επίσης δίνονται οδηγίες για τη θέση της κεφαλής. Μερικές φορές μπορεί να έχετε μια αίσθηση ξένου σώματος για μερικές ώρες μετά την επέμβαση ή ήπιο πόνο. Η χρήση παυσίπονου (paracetamol) συνήθως είναι αρκετή για να σας ανακουφίσει από αυτά τα συμπτώματα. Αιμορραγία στο άσπρο του ματιού(υπόσφαγμα).-Σύνηθες και εξαφανίζεται μετά από 1-2 εβδομάδες.

  • Μερική πτώση βλεφάρου. ( συνήθως αναστρέψιμο)
  • Αδυναμία οράσεως για μερικές εβδομάδες αμέσως μετά την επέμβαση λόγω χρήσης ειδικών υλικών επιπωματισμού ενδοϋαλοειδικά (αερίου) που δημιουργούν αντανακλάσεις.
  • Εμφάνιση καταρράκτη (είναι πάρα πολύ συχνή και η πιθανότητα εμφάνισής του αγγίζει το 100% με ποικίλο χρονικό διάστημα μετά το πέρας της επέμβασης.) Η μετέπειτα αφαίρεση του καταρράκτη είναι εφικτή και μερικές φορές επιβεβλημένη. Η δε παρουσία καταρράκτη πριν ή κατά την διάρκεια της αποκόλλησης εφόσον προκαλεί οπτική δυσκολία επιβάλει τη συνδυασμένη αφαίρεσή του.

Ποσό ασφαλής είναι η επέμβαση; Υπάρχουν επιπλοκές;

Η επέμβαση της υαλοειδεκτομής είναι πολύ ασφαλής. Η πιθανότητα ολικής απώλειας της όρασης που οφείλεται στην επέμβαση είναι λιγότερο από 1/1000 λόγω σοβαρής ενδοφθάλμιας λοίμωξης ή αιμορραγίας.

Call Now ButtonΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ