ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΧΩΝΑΣ, MD

Δρ.Τριχώνας Γεώργιος

Xειρουργός Oφθαλμίατρος

  6987554789
 gtrichonas@gmail.com

Καταρράκτης

Ο φακός που υπάρχει μέσα στο μάτι μας λέγεται κρυσταλοειδής φακός  και είναι διαυγής. Καταρράκτης είναι η θόλωση του φυσικού φακού του ματιού που συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλικία των πενήντα ετών. Καταρράκτης μπορεί να εμφανιστεί στο ένα ή και στα δύο μάτια και να είναι ασύμμετρος. Χωρίς θεραπεία ο καταρράκτης επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια όρασης ή ακόμα και τύφλωση.

Αιτίες Εμφάνισης Καταρράκτη 

Όπως προαναφέραμε ο φυσικός φακός του ματιού μας θολώνει όσο μεγαλώνουμε, προκαλώντας μια σταδιακή μείωση της όρασης. Εκτός από την ηλικία, υπάρχουν και άλλες αιτίες καταρράκτη, όπως:

 • Φαρμακευτική αγωγή (π.χ. κορτιζόνη)
 • Συγγενής ( σε μικρή ηλικία)
 • Συστηματική νόσος
 • Διαβήτης
 • Χρήση αλκοόλ
 • Παρατεταμένη έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία
 • Τραύμα
 • Άλλη χειρουργική επέμβαση στα μάτια (π.χ. χειρουργείο αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς)

Υπάρχει πρόληψη εμφάνισης Καταρράκτη;

Ορισμένα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν:

 • Χρήση καπέλου που εμποδίζει το υπεριώδες( UV) ηλιακό φως
 • Χρήση γυαλιών ηλίου που εμποδίζουν το υπεριώδες ηλιακό φως
 • Διακοπή καπνίσματος
 • Αλλαγή διατροφής ώστε να περιλαμβάνει πράσινα φυλλώδη λαχανικά και φρούτα.

Πως θα καταλάβω ότι έχω καταρράκτη;

Τα συνήθη συμπτώματα εμφάνισης καταρράκτη είναι:

 • Θολή όραση (σαν να βλέπεις μέσα από θολά τζάμια).
 • Ευαισθησία στην αντανάκλαση του φωτός, ειδικά το βράδυ.
 • Χρώματα που φαίνεται να έχουν ξεθωριάσει.
 • Προσωρινή βελτίωση της κοντινής όρασης με συχνές αλλαγές στην συνταγή των γυαλιών ή των φακών επαφής.
 • Διπλά είδωλα.
 • Δυσκολία στην νυχτερινή οδήγηση.

 

Χειρουργική Επέμβαση Καταρράκτη:

Η σύγχρονη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη είναι ελάχιστα επεμβατική και μέσα από μια τομή 2.2 χιλιοστά στον κερατοειδή μπορούμε και αφαιρούμε τον θολό φυσικό φακό, δηλαδή τον καταρράκτη. Στην συνέχεια εισάγουμε έναν καθαρό τεχνητό φακό, γνωστό ως ενδοφακός. Το χειρουργείο πραγματοποιείται ως επί το πλείστον με τοπική αναισθησία. Στο τέλος της επέμβασης συνήθως δεν τοποθετείται ράμμα, με αποτέλεσμα η ανάρρωση του ασθενούς  να γίνεται πιο γρήγορα και ανώδυνα.

Πριν την επέμβαση

Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει εξετάσεις πουαφορούν τόσο τους οφθαλμούς (βιομετρία, που υπολογίζει τις διαστάσεις του οφθαλμού), όσο και την γενική κατάσταση υγείας σας ( γενική αίματος και ηλεκτροκαρδιογράφημα)

Μετά την επέμβαση

Αμέσως μετά την επέμβαση το μάτι μπορεί να μείνει είτε ανοιχτό είτε κλειστό με γάζα την οποία μπορείτε να αφαιρέσετε εντός ολίγων ωρών. Φροντίστε να έχετε πάντα καθαρά χέρια. Μερικές φορές μπορεί να έχετε μια αίσθηση ξένου σώματος για μερικές ώρες μετά την επέμβαση ή ήπιο  πόνο. Η χρήση παυσίπονου(paracetamol) συνήθως είναι αρκετή για να σας ανακουφίσει από αυτά τα συμπτώματα.   Την 1η  μετεγχειρητική εβδομάδα αποθαρρύνεται κάθε έντονη δραστηριότητα και επίσης δεν πρέπει να σηκώνουμε βάρη πάνω από 3 κιλά.

*ΑΝ μετεγχειρητικά στις 2 με 7 ημέρες μετά την επέμβαση το μάτι εμφανίσει τα παρακάτω συμπτώματα:

 1. Έντονη Ερυθρότητα
 2. Πόνος με ευαισθησία στο φως
 3. Απώλεια όρασης

Πρέπει να έρθετε ΑΜΕΣΑ σε επαφή με τον οφθαλμίατρο σας προκειμένου να σας συμβουλέψει.

Επιτυχία της Επέμβασης Καταρράκτη

Η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη θεωρείται το χειρουργείο με το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας 99%. Μετά την επέμβαση βελτιώνεται σημαντικά η ποιότητα ζωής των ασθενών. Οι ασθενείς έχουν καλύτερη ποιότητα όρασης και μπορούν και κινούνται με μεγαλύτερη ασφάλεια. Επίσης το χειρουργείο μπορεί να διορθώσει σε κάποιο βαθμό διαθλαστικές ανωμαλίες και ο ασθενής να έχει λιγότερη εξάρτηση από γυαλιά πχ μυωπίας η πρεσβυωπίας.

Ενδοφακοί

Απλοί ενδοφακοί

Οι απλοί ενδοφακοί είναι η κατηγορία φακών που χρησιμοποιούμε στο τέλος του χειρουργείου καταρράκτη. Αποτελούν μια αξιόπιστη λύση σε ασθενείς χωρίς υψηλό αστιγματισμό.

Τορικοί ενδοφακοί για διόρθωση αστιγματισμού

Οι τορικοί ενδοφακοί αποτελούν μια αξιόπιστη  λύση σε ασθενείς με αστιγματισμό, καθώς είναι ειδικά σχεδιασμένοι για την διόρθωση του αστιγματισμού κατά την επέμβαση καταρράκτη. Η επιλογή του φακού γίνεται μετά από ειδικές μετρήσεις της καμπυλότητας του κερατοειδούς του ασθενούς (τοπογραφία κερατοειδούς) και απαιτεί ειδική παραγγελία.

Πολυεστιακοί ενδοφακοί για διόρθωση πρεσβυωπίας

Οι πολυεστιακοί ενδοφακοί παρέχουν διόρθωση της όρασης για κοντινή, ενδιάμεση και μακρινή απόσταση, περιορίζοντας σημαντικά την ανάγκη για γυαλιά ή φακούς επαφής για τους περισσότερους ασθενείς. Μερικοί πολυνησιακοί ενδοφακοί μπορούν επίσης να διορθώσουν τον αστιγματισμό.

Η επιλογή πολυεστιακού ενδοφακού δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς. Η απόφαση ένθεσης πολυεστιακού ενδοφακού λαμβάνεται μετά από ειδικές εξετάσεις (τοπογραφία κερατοειδούς, οπτική τομογραφία συνοχής ωχράς κηλίδας) και συζήτηση με την οφθαλμίατρο.