Δρ. Τριχώνας

Δρ.Τριχώνας Γεώργιος

Xειρουργός Oφθαλμίατρος

  2111186471
 contact@retinaeyeclinic.gr

Επέμβαση Καταρράκτη και Ενδοφακοί

Ο καταρράκτης είναι η θόλωση του φακού του ματιού που προκαλεί μείωση της όρασης. Εμφανίζεται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερα των 50 ετών. Κατά την επέμβαση του καταρράκτη γίνεται αφαίρεση του θολωμένου φυσικού φακού του ματιού και αντικαθίσταται με έναν τεχνητό ενδοφακό. Οι βελτιώσεις στην τεχνολογία και οι διαρκώς εξελισσόμενες τεχνικές αφαίρεσης του καταρράκτη, δίνουν την επιλογή στον γιατρό και ασθενή πέρα από την αφαίρεση του φακού και τη θεραπεία του καταρράκτη να μπορούν να αντιμετωπιστούν και διαθλαστικά προβλήματα, όπως μυωπία, πρεσβυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμό.

Πριν από την επέμβαση ο χειρουργός οφθαλμίατρος θα εξετάσεις όλες τις επιλογές και θα επιλέξει τους κατάλληλους ενδοφακούς που θα εξατομικεύονται στις ανάγκες του ασθενή.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι ενδοφακών;

Πλέον υπάρχει ποικιλία ενδοφακών που εξατομικεύονται στις ανάγκες κάθε ασθενή.

Μονοεστιακοί Ενδοφακοί

Ένας μονοεστιακός φακός είναι ο πιο κοινός τύπος ενδοφακού που χρησιμοποιείται στη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη. Αυτός ο τύπος φακού έχει σχεδιαστεί για να σας προσφέρει ευκρινή και καθαρή όραση σε μια συγκεκριμένη απόσταση. Μερικοί ασθενείς επιλέγουν έναν μονοεστιακό φακό που εστιάζει καλά σε αντικείμενα που βρίσκονται 45 με 90 εκατοστά μακριά από το πρόσωπο. Αυτή είναι η απόσταση στην οποία τοποθετούνται οι περισσότεροι υπολογιστές και αυτή η επιλογή φακού επιτρέπει να κάνουν τη δουλειά τους κάθε μέρα χωρίς γυαλιά. Άλλοι που απολαμβάνουν την ανάγνωση επιλέγουν έναν μονοεστιακό φακό που προσφέρει κοντινή όραση.

Πολυεστιακοί Ενδοφακοί

Ο πολυεστιακός φακός είναι ενδοφακός με πολλά σημεία εστίασης, σχεδιασμένος ώστε να διορθώνει την πρεσβυωπία και να προσφέρει μια πλήρη κλίμακα όρασης κοντά, μακριά και στο ενδιάμεσο διάστημα μαζί με βελτιωμένη ποιότητα εικόνας. Έπειτα από μία μελέτη διαπιστώθηκε ότι άτομα με πολυεστιακούς φακούς είχαν μεγαλύτερη ευαισθησία στο φως, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη νυχτερινή οδήγηση καθώς τα φώτα από τα τρέχοντα αυτοκίνητα μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία στον ασθενή.

Τορικοί Ενδοφακοί

Οι τορικοί ενδοφακοί απευθύνονται σε ασθενείς με αστιγματισμό, απαλλάσσοντάς τους έτσι από τη χρήση γυαλιών. Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε, πήραν συνέντευξη από οφθαλμίατρους και τους ρώτησαν τι είδους ενδοφακούς θα συνιστούσαν για ασθενείς με αστιγματισμό. Μεταξύ των ερωτηθέντων, το 48% επέλεξε έναν τορικό φακό, καθιστώντας αυτόν τον πιο δημοφιλή τύπο φακού για εκείνους με αστιγματισμό.

Η μέθοδος Monovision

Κατά τη μέθοδο monovision ο κάθε οφθαλμός ρυθμίζεται έτσι ώστε να μπορεί να εστιάζει σε διαφορετική απόσταση. Δηλαδή, είναι η τεχνική κατά την οποία διορθώνεται ο ένας οφθαλμός για μακρινή όραση και ο άλλος για κοντινή. Ενδείκνυται για ασθενείς στους οποίους δεν μπορεί να γίνει εμφύτευση πολυεστιακών ενδοφακών. Το 80% των ατόμων στον γενικό πληθυσμό που πάσχει από καταρράκτη μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη μέθοδο monovision.

Ποιο είδος φακών ταιριάζει σε εσάς;

Η καθημερινότητα και οι ανάγκες κάθε ασθενή διαφέρουν. Κάποιοι παράγοντες που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τους κατάλληλους ενδοφακούς, πάντα με τη συνεργασία του οφθαλμίατρου, είναι:

  • Καθημερινότητα και τρόπος ζωής
  • Νυχτερινή οδήγηση
  • Βαθμός αστιγματισμού
  • Άλλες παθήσεις των ματιών
  • Κόστος ενδοφακών

Ο γιατρός σας μπορεί να αξιολογήσει πόσο υγιή είναι τα μάτια σας και μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς μπορεί να λειτουργεί κάθε ενδοφακός για να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ