Δρ. Τριχώνας

Δρ.Τριχώνας Γεώργιος

Xειρουργός Oφθαλμίατρος

  2111186471
 contact@retinaeyeclinic.gr

Ρωγμή Αμφιβληστροειδούς

Η ρωγμή αμφιβληστροειδούς είναι μια πάθηση που πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα από εξειδικευμένο οφθαλμίατρο. Πρόκειται για ένα σχίσιμο του αμφιβληστροειδούς που αποτελεί ένα φωτοευαίσθητο ιστό (σαν φωτογραφικό φιλμ) στο εσωτερικό του ματιού. Αυτή η ρωγμή είναι πολύ επικίνδυνη, καθώς μπορεί να προκαλέσει αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, μια κατάσταση που οδηγεί σε τύφλωση.

Εικόνα 1.- OCT ρωγμής αμφιβληστροειδούς με αιμορραγία.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της ρωγμής αμφιβληστροειδούς;

Τα συμπτώματα είναι συνήθως λάμψεις και πολλά μυγάκια σαν να βλέπεις μέσα από ομίχλη. Το πιο επικίνδυνο σύμπτωμα είναι όταν έχουμε έλλειμα στο οπτικό μας πεδίο σαν κουρτίνα. Τότε συνήθως η ρωγμή έχει προκαλέσει αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.

Αν έχετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα επικοινωνήστε άμεσα με τον εξειδικευμένο οφθαλμίατρο. Μέχρι να υποβληθείτε σε έλεγχο με βυθοσκόπησης είναι σημαντικό να παραμείνετε ήρεμοι, να αποφεύγετε την άρση βάρους, τις απότομες κινήσεις και το σκύψιμο.

Ποιοι είναι προδιαθεσικοί παράγοντες που προκαλούν ρωγμή αμφιβληστροειδούς;

Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι κυρίως η υψηλή μυωπία και η ηλικία άνω των 50 ετών. Συνήθως οφείλεται σε έλξη από το υαλοειδές κατά την αποκόλληση του υαλοειδούς.

Πως αντιμετωπίζεται η ρωγμή αμφιβληστροειδούς;

Η ρωγμή πρέπει να περιχαρακώνεται άμεσα με τη χρήση Argon Laser φωτοπηξίας.

Στο ιατρείο μας θα βρείτε Argon laser της εταιρείας Lumenis που έχει την αναβαθμισμένη εφαρμογή Laser με τη μέθοδο του έμμεσου οφθαλμοσκοπίου( LIO). Πρόκειται για την πλέον ανώδυνη και σύγχρονη μέθοδο όπου ο ασθενής πλέον ξαπλωμένος σε μια εξεταστική καρέκλα υπόκειται σε θεραπεία χωρίς τη χρήση φακού που έρχεται σε επαφή με το μάτι. Η θεραπεία γίνεται μόνο με αναισθητικές σταγόνες και η περιχαράκωση γίνεται μέχρι την άκρα περιφέρεια με την βοήθεια σκληρικής πίεσης όταν χρειάζεται.

Εικόνα 2.- OCT ίδιας ρωγμής 1 εβδομάδα μετά από Argon Laser φωτοπηξία

Τι να περιμένει κανείς μετά από Laser φωτοπηξίας Argon Laser;

Το μάτι μπορεί να είναι ερεθισμένο και κόκκινο για κάποιες μέρες μετά το Laser. Η ανάρρωση είναι πολύ γρήγορη και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει πίσω στην εργασία του την επόμενη ημέρα με ήπιους περιορισμούς, όπως την αποφυγή άρσης βάρους και έντονης δραστηριότητας.

Το ιατρείο του εξειδικευμένου χειρουργού οφθαλμίατρου Γεώργιου Τριχώνα είναι πλήρως εξοπλισμένο με διαγνωστικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Διαθέτει όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό για έναν πλήρη και ενδελεχή οφθαλμολογικό έλεγχο και παράλληλα για την διενέργεια όλων των σύγχρονων Laser.

Call Now ButtonΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ