Δρ. Τριχώνας

Δρ.Τριχώνας Γεώργιος

Xειρουργός Oφθαλμίατρος

  2111186471
 contact@retinaeyeclinic.gr

Μυγάκια και οι κίνδυνοι που κρύβουν

Σε κάποια στιγμή της ζωής μας, όλοι μας έχει τύχει να δούμε μυγάκια να περνάνε μπροστά από τα μάτια μας. Τι εννοούμε όμως «μυγάκια»; Μπορεί να μοιάζουν με μικρά στίγματα, κουκκίδες, κύκλους, ημικύκλια, γραμμές ή ιστούς αράχνης, τα οποία εμφανίζονται στο οπτικό μας πεδίο. Ενώ φαίνεται να είναι μπροστά μας, στην πραγματικότητα αιωρούνται μέσα στο μάτι. Εμφανίζονται όταν το υαλοειδές , μια ουσία  σαν ζελές που γεμίζει το μάτι, αρχίζει να συρρικνώνονται και ρευστοποιείται, δημιουργώντας έτσι μια σκιά πάνω στον αμφιβληστροειδή. Δημιουργείται, δηλαδή, στον ασθενή η οπτική εντύπωση κηλίδων ή λεπτών γραμμών που «επιπλέουν» ελεύθερα μέσα στο πεδίο της όρασής του.

Από τι μπορεί να προκληθούν;

Τα μυγάκια συνήθως εμφανίζονται όταν κοιτάζουμε κάτι λευκό ή πολύ φωτεινό. Συνήθως αποτελούν μέρος μιας φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης, όμως μερικές φορές μπορεί να κρύβουν κάτι πιο σοβαρό όπως ρωγμή αμφιβληστροειδούς ή φλεγμονή μέσα  στο μάτι.

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • Ηλικία 45 ετών και άνω
  • Διαθλαστικά προβλήματα, όπως κυρίως υψηλή μυωπία
  • Μετά από χειρουργική επέμβαση καταρράκτη
  • Μετά από τραύμα
  • Φλεγμονή στο μάτι

Το σημαίνουν οι λάμψεις;

Ο αμφιβληστροειδής του ματιού λειτουργεί όπως το φιλμ μιας φωτογραφικής μηχανής. Δηλαδή, δέχεται ένα φωτεινό ερέθισμα και στη συνέχεια το μεταφράζει σε ηλεκτρικό ερέθισμα, το οποίο αποστέλλεται στον εγκέφαλο και δημιουργεί την οπτική αντίληψη. Όταν λοιπόν ο αμφιβληστροειδής έχει υποστεί κάποιου είδους ρήξη, τα κύτταρα της όρασης δέχονται μηχανικό ερεθισμό και αποστέλλουν ηλεκτρικό ερέθισμα στον εγκέφαλο που εκλαμβάνεται από τον ασθενή ως «λάμψη». Οι αναλαμπές και οι λάμψεις μπορεί να μοιάζουν με φώτα που αναβοσβήνουν ή αστραπές στο οπτικό σας πεδίο. Αναλαμπές μπορεί να εμφανιστούν στο ένα ή και στα δύο μάτια.

Πότε θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο;

Όταν τα μυγάκια εμφανίζονται ταυτόχρονα με έντονες λάμψεις μπορεί να είναι σύμπτωμα:

Σε αυτή την περίπτωση καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να κλείσετε ραντεβού με εξειδικευμένο οφθαλμίατρο καθώς πρέπει να γίνει βυθοσκόπηση. Η υποτίμηση του προβλήματος και η ανεπαρκής αντιμετώπιση, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης. Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο οφθαλμίατρο Γεώργιο Τριχώνα στις παθήσεις υαλοειδούς-αμφιβληστροειδούς για μια εξατομικευμένη διάγνωση, προτείνοντας σας ένα συγκεκριμένο πλάνο θεραπείας, βάσει του σταδίου πάθησης και των συμπτωμάτων σας.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ