Δρ. Τριχώνας

Δρ.Τριχώνας Γεώργιος

Xειρουργός Oφθαλμίατρος

  2111186471
 contact@retinaeyeclinic.gr

Παρεκτόπιση ενδοφακού μετά το χειρουργείο καταρράκτη και θεραπεία

Συχνά οι ασθενείς παραπονούνται για θολή όραση μετά από χειρουργείο καταρράκτη και μια από τις αιτίες είναι η παρεκτόπιση ενδοφακού ή μη σωστή τοποθέτηση του κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Η επέμβαση καταρράκτη είναι μια ελάχιστα επεμβατική και άμεση επέμβαση με άριστα αποτελέσματα. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις ωστόσο, υπάρχουν επιπλοκές που επιφέρουν μείωση της όρασης και απαιτούν νέα διορθωτική επέμβαση. 

Τι συμβαίνει κατά την παρεκτόπιση ενδοφακού;

Πρόσφατα ένας ασθενής μου παραπονέθηκε ότι έγινε απόρριψη του φακού από το μάτι του. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν υπάρχει γιατί ο φακός είναι ανοσολογικά ουδέτερος στο μάτι και δεν αποβάλλεται σε καμία περίπτωση. Στην ουσία αυτό που συμβαίνει είναι ότι δεν στηρίζεται σωστά μέσα στο μάτι και παρεκτοπίζεται. Ένας μετατοπισμένος ενδοφακός μπορεί να μετακινηθεί μέσα στην υαλοειδική κοιλότητα και να έρθει σε επαφή με τον αμφιβληστροειδή το οποίο είναι πολύ επικίνδυνο. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει το πρόβλημα της παρεκτόπισης-μετακίνησης του ενδοφακού να αντιμετωπίζεται άμεσα.

Ποια μπορεί να είναι τα αίτια;

Κατά τη διάρκεια των χειρουργικών επεμβάσεων καταρράκτη, γίνεται αφαίρεση του θολωμένου φυσικού φακού του ματιού και αντικαθίσταται με έναν τεχνητό ενδοφακό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτός ο εξαιρετικά λεπτός ενδοφακός μετατοπίζεται. Η παρεκτόπιση ενδοφακού μπορεί να συμβεί ημέρες έως χρόνια μετά τη χειρουργική επέμβαση και μπορεί να οφείλεται σε τραύμα στο μάτι ή ασθένειες που επηρεάζουν τη σταθερότητα της κάψουλας ή μη σωστή τοποθέτηση του κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Τα συμπτώματα κατά την παρεκτόπιση ενδοφακού

Οι ασθενείς με παρεκτόπιση ενδοφακού μπορεί να παρουσιάσουν μείωση ή αλλαγή στην όραση, διπλωπία και ευαισθησία στο έντονο φως. Επιπλέον, ενδέχεται να αναφέρουν πόνο στον οφθαλμό ή πονοκεφάλους και φλεγμονή. Μερικοί ασθενείς αναφέρουν επίσης ότι βλέπουν την άκρη του ενδοφακού. 

Πως αντιμετωπίζεται η παρεκτόπιση ενδοφακού;

Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές θεραπείες. H πιο ενδεδειγμένη με τις λιγότερές επιπλοκές είναι η τοποθέτηση φακού σκληρικής στήριξης. Ο φακός συνήθως ράβεται στον σκληρό χιτώνα (άσπρο του ματιού) με ειδικό ράμμα goretex ή prolene. Πρόσφατα κυκλοφόρησε στην Ελλάδα ένας ενδοφακός σκληρικής στήριξης ο οποίος δεν χρειάζεται ράμματα για την στήριξη του. Ο φακός λέγεται Carlevale και με ειδικά «ποδαράκια» στηρίζεται στο σκληρικό τοίχωμα του ματιού, χωρίς ράμματα. Επίσης ο φακός αυτός παρουσιάζει εξαιρετική σταθερότητα ώστε να  αποφεύγονται οι παραθλάσεις. Ο φακός αυτός μέχρι σήμερα έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς χειρουργούς επιτυχώς και τείνει να καθιερωθεί ως ο φακός επιλογής σε τέτοια επιλεγμένα περιστατικά.

Με άμεση και προσεκτική διαχείριση, οι περισσότεροι ασθενείς με παρεκτόπιση ενδοφακού, έχουν ένα άριστο οπτικό αποτέλεσμα μετά από τη διορθωτική διαδικασία. Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο χειρουργό οφθαλμίατρο Γεώργιο Τριχώνα για μία άμεση διάγνωση και αντιμετώπιση του προβλήματος. 

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ